ako je lice osudjeno pravosnazno za dva krivična dela, jendo na 2,9 god. a drugo na 1 god. a u razlčiitim gradovima i sudovima, za koliko ista zastareavju ako je lice u bekstvu? Hvala unapred.

Postovani,

Krivicni zakonik je predvideo clanom 103 st.7 da se izrecena kazna zatvora do jedne godine ne moze izvrsiti ukoliko je proteklo 2 godine od osude na tu kaznu zatvora, odnosno istim clanom, stavom 6. da se ne moze izvrsiti izrecena kazna zatvora preko jedne godine ukoliko je od njenog izricanja proteklo 3 godine. Ovo su rokovi za tkz. relativnu zastarelost. Rokovi za apsolutnu zastarelost su dvostuki od onih koji se zahtevaju za relativnu zastarelost, kao sto je predvideo, dakle, clan 107.stav.6 koji istice da ce zastarelost izvrsenja kazne nastati u svakom slucaju kada protekne dvostruko vreme koje se po zakonu trazi za zastarelst izvrsenja kazne. Za vas je, takodje, interesantna izreka resenja Vrhovnog suda Srbije Kz br. 631/05 od 18.04.2005 godine koja glasi : “ Zastarelost izvrsenja kazne zatvora nastaje u svakom slucaju kada protekne dva puta onoliko vremena koliko se po zakonu trazi za zastarelost izvrsenja kazne, bez obzira sto se osudjeni nalazi u begstvu I sto je za njim bila raspisana poternica.


Napomena

Citat resenja VSS preuzet iz knjige “Krivicni zakonik sa sudskom praksom, registrom pojmova I tabelarnim prikazom krivicnih dela” Gdje. Gordane Stanojčić, Beograd 2009