Predstavljen “Vodič kroz denacionalizaciju”

23. februar 2012. | 16:46 | Izvor: Tanjug

BEOGRAD –

Knjiga “Vodič kroz denacionalizaciju”, u izdanju Kuće pravde “Strazbur”, predstavljena je danas u beogradskom Medija centru.

Zbirka tekstova koji se bave problematikom denacionalizacije ima za cilj da pomogne građanima da ostvare svoja prava, naveli su autori knjige Predrag Savić, Aleksandar Đurić i Rade Erkić, ističući da bez pravednog povraćaja imovine Srbiji neće biti omogućeno da napreduje u evrointegracijama.

Predstavljanju knjige, koja se bavi problematikom restitucije, prisustvovala je i predsednica Demohrišćanske stranke Srbije Olgica Batić.

“Zakon o restituciji, pored ostalih, ima i psihološki aspekt jer tim zakonom se menja i naš pogled na ekonomiju”, rekla je Batićeva, komenatišući važnost knjige.

Ona je podsetila da je prvi zakon o restituciji parlamentu Srbije predao njen pojokni otac, bivši ministar pravde Vladan Batić.

Prema rečima Predraga Savića, namera autora je bila i da upozore na ubrzanu prodaju podržavljene imovine.

“Sadašnji vlasnici, tačnije direktori državnih preduzeća, uprkos propisanoj zabrani prodaje otuđene imovine, ubrzano prodaju spornu imovinu”, rekao je Savić.

Koautor knjige Aleksandar Đurić podsetio je da osobe koje su osuđene pred revolucionarnim sudovima, a kojima je potom konfiskovana imovina, moraju prvo da traže sudsku rehabilitaciju.

Rok za podnošenje prijava za restituciju počinje 1. marta ove godine i trajaće dve godine.

User Avatar

Autor teksta: Office

Humanitarna nevladina organizacija PRO BONO za pružanje primarne besplatne pravne edukacije svim građanima Srbije kojima je potrebna i koji su materijalno ugroženi. Pogledajte sve tekstove od Office