-molim vas pomoć ili savjet jer sam doslovno prestravljena! -otišla sam na komplikacije u trudnoći u 2mj ove godine,u firmi sam radila 2 posla kao prodavač i kao voditelj reklamacija -prije nego što sam odlazila morala sam napraviti inventure za oba mjesta i sve je bilo u redu -u 10mj su me zvali iz firme da je ustanovljen manjak od cca XX 000 kn,ja sam odmah otišla u firmu da vidim o čemu je rijeć i pokušala im pomoći jer znam da ja nisam ostavila taj manjak!oni tvrda da je taj manjak još od prošle godine što je nemoguće jer sam bila prisutna na godišnjoj inventuri i još jednoj prije nego sam otišla. -čudno mi je što su taj kao manjak utvrdili tek u 10mj znači 8mj nakon što sam ja otišla,a inventure se rade svaka 3mj! -i sad sam od njihovog odvjetnika dobila pismo u kojem stoji ako ne podmirim dugovanje u roku od 8 dana da će me tužiti! -ne mislim plačati nešto što naravno nisam skrivila ali ne znam šta da radim,napominjem ja sam još uvijek doma na porodiljnom sve do 5mj sljed.god. -mogu li oni meni dati otkaz dok sam na porodiljnom bez obzira što nisam kriva tj.što još nije podignuta tužba? hvala vam unaprijed!

Poštovana,

Vaš slučaj je po svoj prilici  protivpravno i prevarno postupanje. Po zakonima R.Srbije (Zakon o radu, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju i sl.)  zaposleni na porodiljskom odsustvu se ne mogu NI POD KAKVIM  okolnostima otpustiti, tako da nemate razloga za strah. Kada je u pitanju zakonodavstvo bivših Jugo republika, njihovi zakoni su manje više isti.

Na osnovu ponuđenih informacija, ukoliko imate saznanja da  se inventura odnosno popis radi obično na 3 meseca, u tom slučaju Vaš poslodavac nije prekoračio ni subjektivni ni objektivni rok da podigne tužbu, mada ukoliko advokat Vašeg poslodavca nema nikakvih opipljivih dokaza da se manjak dogodio u vreme dok ste vi radili, onda zaista nemate razloga za brigu.

Iskreno se nadam da sam Vam bio od pomoći. Ukoliko imate dodatnih pitanja stojim Vam na raspolaganju!

S poštovanjem,

dipl.pravnik Marko Zdravković