Primila sam rešenje o prestanku radnog odnoza sa datumom 18.09.2010. Takođe je navedeno da zarada, naknade zarade koje je zaposleni osdtvario, a koja mu nije isplaćena, zaključno sa danom prestanka randnog odnosa, isplatiće se najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa. Kako je tačno prošlo više od mesec dana, mailom sam zatražila da mi se vrati radna knjižica i zaostala isplata. Danas 28.10.2010.još uvek nisam dobila nazad svoju radnu knjižicu. Iskreno govoreći, ja sam po završenom bolovanju pokušala tražiti godišnji odmor ali mi je to pravo uskraćeno i zbog potpisanog blanko otkaza – sporazumu o prekidu, primila sam rešenje o o sporazumnom prekidu ugovora o radu. Pre bolovanja je urađen popis-inventar u kojem sam ja potpisala da je u radnji minus od 12.000din, nisam primila kopiju lista pa nisam sigurna kako se vodi… Spornih su tih 18 dana meseca septembra, gde je iznos bolovanja nekih 6.000din. Možete li mi pomoći kako da dobijem nazad moju r.knjižicu i dali postoje šanse da mi se isplati zarada. Srdačan pozdrav,

Poštovana,

Situacija je jako kompleksna, naime ukoliko ste potpisali blanko sporazumni raskid ugovora o radu (što je svakako protivzakonito), a nemate mogućnosti da dokažete da ste blanko potpisali isti, nemate mogućnost da tražite povratak na radno mesto. Sa druge strane Poslodavac je dužan da Vam vrati radnu knjižicu, ukoliko isti odbije da Vam vrati radnu knjižicu ceo slučaj možete predočiti Inspekciji rada koja se nalazi u ul. 27 marta br. 43-45 na 2.spratu ili ukoliko Vam je bliže u ul. Omladinskih brigada 1. Brojevi tel. su 011/ 2753-689 , 011/330-95-21  i 011/31-31-407 (poslednji br. je u Omladinskih brigada).

Kada je u pitanju isplata  zarade u slučaju odsustvovanja sa rada zbog privremene sprečenosti za rad, Poslodavac je u obavezi da Vam istu isplati upravo u roku  koji ste sami naveli odnosno u roku od 30 dana. Mada koliko vidim Vama je utvrđen popisom inventara  manjak u radnji u iznosu koji je veći od iznosa koji Vam Poslodavac duguje  tako da pretpostavljam da je to razlog zašto Vam Poslodavac ne isplaćuje zaradu, odnosno verovatno je u pitanju tzv prebijanje odnosno kompenzacija potraživanja.


Iskreno se nadam da će  Vam odgovor biti od koristi!


Ukoliko imate dodatnih pitanja stojim Vam na raspolaganju!

S poštovanjem,

dipl.pravnik Marko Zdravković