Poštovani, Moja firma mi je 1992. godine u zakup izdala adaptiranu zajedničku prostoriju na određeno vreme do konačnog rešavanja stambenog pitanja, u stambenoj zgradi na kojoj je u to vreme bila nosilac prava raspolaganja. Stambeno pitanje mi do danas nije rešeno, pa me interesuje da li mogu ja ili moja firma, u postupku legalizacije da ostvarimo pravo na pretvaranje ove zajedničke prostorije, bez obzira što su stanovu u zgradi otkupljeni, odnosno u privatnoj svojini.

Poštovani,

Verovatno ste mislili da je firma u kojoj ste radili bila nosilac prava koriscenja, ne prava raspolaganja.

Medjutim, kako su sada stanovi otkupljeni, tj. u privatnom vlasništvu, vasa firma nema nikakvih prava na njima.

Kako vi niste dobili na korišćenje stanbeni proctor, već zajedničke prostorije, u koje spadaju izmedju ostalog podrumske, tavanske prostorije I hodnici, to je neophodno da u Skladu sa Zakonom o održavanju stambenih zgrada dobijete saglasnost vlasnika više od 50% stambenog prostora te zgrade, radi adaptiranja zajednničkih porstorija u stambene, te da se zaključi ugovor o pretvaranju zajedničkih prostorija u stambene. Taj ugovor mora biti overen u sudu, a po ovlašćenju ovih vlasnika 50 % stambene površine te zgrade, ugovor  potpisuje predsednik skupštine stanara.

Nakon toga saglasnosnost I ugovor prilažete u odeljenju za građevinske poslove vaše matične opštine, radi predamene prostorija.


Advokatska kancelarija Cvjetićanin