molim vas da mi odgovorite da li je ispravno to da vam posle 15 godina rada u firmi, a na radnom mestu sefa racunovodstva od pocetka pa sve do sada, smanje platu za 1/4 od ukupne neto zarade a dokumenat koji prati tu promenu je anex ugovora o radu od XX.XX.20XX.g., gde se navodi da se menja samo clan Ugovora o radu koji regulise isplatu zaradu, bez ikakvog obrazlozenja zasto je to uradjeno i bez promene posla koji obavljam. ja i dalje obavljam isti posao i naravno potpisala sam taj anex ugovora o radu, ali mislim da je to licno upereno protiv moje licnosti. u prilog tome govori i to da mi je 20XX.godine usmeno dato naredjenje, od vlasnika firme, da radim i na odrzavanju higijene poslovnog prostora sto ja radim bez ikakvog pisanog traga da je vec godinu dana moj obim posla povecan i tim poslovima koji degradiraju moju licnost. na sve to doslo je do smanjenja znatnog dela moje plate i to samo meni, nikome vise od zaposlenih, a pritom je koleginici od koje sam ja primila deo poslova na higijeni povecana plata od dana kada je meni smanjena. molim Vas da me uputite kako da se zastitim jer smatram da su povredjena moja licna prava i moja licnost.

Poštovana,

Vaš slučaj nije usamljen pogotovo u poslednje vreme od početka Svetske Ekonomske krize, koja često služi kao izgovor za umanjenje zarada zaposlenih, a najčešće je to slučaj u privatnom sektoru.

Svakako da nije u redu i nije u skladu sa Zakonom o radu  da se  nekom od zaposlenih umanji zarada bez objašnjenja. S obzirom da ste potpisali Aneks ugovora o radu zadržavate pravo da eventualno  tužite svoju firmu  i da zahtevate vraćanje na  punu platu i naknadu štete. Mada lično mislim da je to zadnja solucija ukoliko razgovori ne pomognu. Savetujem da potražite u pisanoj formi objašnjenje od direktora ili pravne službe (naravno dopis bi morao da se zavede) pa ukoliko ne dobijete zadovoljavajući odgovor savetujem Vas da prvo potražite pomoć od Inspekcije rada, koja se nalazi u ul. 27 marta br. 43-45 na 2.spratu ili ukoliko Vam je bliže u ul. Omladinskih brigada 1. Brojevi tel. su 011/ 2753-689 , 011/330-95-21  i 011/31-31-407 (poslednji br. je u Omladinskih brigada).

Ukoliko imate dodatnih pitanja stojim Vam na raspolaganju!

S poštovanjem,

dipl.pravnik Marko Zdravković