Dobar dan, pisem Vam iz raloga,jer ne znam kome vise da se obratim i od koga da ocekujem bilo kakav savet. Evo o cemu se radi: Prosle godine, u novembru mesecu, presla sam da radim iz jedne privatne bolnice u drugu.Obecan mi je posao sa punim radnim vremenom i platom od XX.000,00, prijava i sve ostalo sta mi sleduje. Prijavljena sam tek od marta meseca, na neodredjeno(cinila sam ustupak gazdi,kako bi mogao da dobije naknadu sa Biroa za mene), tako da sam od novembra do marta radila “na crno“. Bio je duzan da me drzi naredne 4 godine. Plata po ugovoru mi je iznosila bruto -XX.000,80 , ali se na racun uplacivalo XX.000 + putni troskovi 1.600,00 dinara, ostalo sam dobijala na ruke. Iz meseca u mesec mi se plata skidala, a da nisam znala zasto .Objasnjenja su bila, te bunim se, te nepostujem pravila, a da pri tom nikad nisam dobila papir kao dokument, zbog cega mi se skidalo 5%,10%,15%, i koja su to pravila koja ne postujem. Jedno vreme sam radila kao glavna sestra u toj istoj bolnici ,tacnije,samo sam odradjivala taj deo posla. Nije mi odgovaralo da radim neciji posao za koji nisam dovoljno placena, trazila sam da se vratim na mesto smenske sestre. Svoje radne obaveze sam ispunjavala onako kako se i ocekuje od medicinske sestre, tehnicki i medicinski deo, nega pacijenata i sve ostalo sto se tice moje struke, odradjivano je kako treba, ali nisam htela da za 20 hiljada koliko sam dobijala platu, radim i posao servirke i cistacice i obezbedjenja, administrativnog ,psihologa, lekara, psihijatra i sta jos sve ne. Moj direktor je sebi davao za pravo da nam skida radne sate, kako ne bi ispunili pun fond sati, da bi mogao da nam skida sa plate i da bi imao pokrice za to zasto nam nije uplacivana cela plata. Kolektivni ugovor za zdravstvene ustanove koji je bio obavezan ,nikad nije stigao do nas, nismo imali nikakva prava, a ako bi se pobunili,naravno,skidao je sa plate. Nedavno je nas nekoliko dobilo otkaz, pod izgovorom “Mislim da vise ne funkcionisemo poslovno“ i “Trenutno je visak X radnika“,a da je pri tom primio nove dve devojke na rad .U Ugovoru stoji da sam ja kao radnik duzna da dam mesec dana otkazni rok, dok za poslodavca to ne vazi. Bez obzira sto sam radila od novembra meseca,dao mi je da koristim samo deset dana godisnjeg odmora-“Niste dovoljno radili da bi imali godisnji odmor“. Kada sam pitala kada ce da mi isplate zaostale zarade, dobila sam odgovor, Sta se bunim, bolnica nema para. Sto se tice otkaza,nikakav papir niko od nas otpustenih nije dobio,samo nam je usmeno receno i obecana je isplata licnog dohodka za avgust i septembar. MOlila bih Vas da me posavetujete i koja su moja prava,

Poštovana,

Kako, u svemu što ste nam napisali, vidim više nesumnjivih povreda prava Vas kao sada bivše zaposlene, savetujem Vam sledeće po koracima:

–          Ukoliko niste dobili nikakvo rešenje niti radnu knjižicu prijavite slučaj Inspekciji rada kako biste za početak dobili zaključenu radnu knjižicu i ostalu dokumentaciju neophodnu za zaključenje radnog odnosa kod drugog poslodavca s jedne strane, i kako biste imali trag i dokaz u sudskom postupku da ste pokušali da ostvarite svoja prava i putem zaštite od strane nadležne inspekcije rada s druge strane.Inspekciji rada možete predate upravo ovako objašnjene okolnosti pod kojima ste radili I pod kojima je prestao Vaš radni odnos.

Vaša prava, kao  i obaveze poslodavca, su jasno definisane Zakonom o radu, te je obavezno da Vam poslodavac u slučaju prestanka radnog odnosa da odgovarajuće Rešenje o prestanku i uredno zaključenu radnu knjižicu, zatim Potvrdu o iskorišćenih 10 radnih dana god.odmora za 2010. godinu, da Vas odjavi sa fondova obaveznog socijalnog osiguranja kao i da Vam isplati sve zaostale zarade, naknade zarade i druga primanja  i to najkasnije 30 dana od prestanka radnog odnosa.

–          Kako niste dobili odgovarajuče Rešenje o prestanku radnog odnosa, u svakom slučaju imate pravo da tužite poslodavca u roku od 90 dana od prestanka radnog odnosa i to i ako ste dobili otkaz od strane poslodavca jer nije ni u kom pogledu ispunjena zakonska procedura-nije Vam uručeno ni Upozorenje uz rok od 5 radnih dana da se izjasnite na navode poslodavca, ni Rešenje(u smislu člana 179. Zakona o radu), a u slučaju proglašenja viška opet Vam nije uručeno ni Rešenje niti Vam je isplaćena otpremnina.

–          Za sve neisplaćene zarade, zatim za zarade koje nisu isplaćene u skladu sa zaradom definisane Ugovorom i sva primanja za koja ste ostali oštećeni, imate rok od 3 godine od nastanka ove obaveze poslodavca da ga tužite i sudskim putem potražujete sve što Vam duguje, a ovu tužbu za isplatu svih neisplaćenih zarada možete objediniti sa tužbom zbog nezakonitog otkaza koju sam Vam gore navela.

S poštovanjem,

Radmila Ješić,dipl. pravnik

Stručni saradnik za radno pravo