Trudna sam 5 meseci,zaposlena sam i naravno imam zdravstveno osiguranje.Zivim u B. i ginekolog u nasoj ambulanti mi je sa 6.nedelja potvrdio trudnocu nakon cega mi je rekao da trudnoca nije u redu i da mora da me“ocisti“ S razlogom zabrinuta otisla sam privatno i ustanovila da je sve u redu.Danas sam otisla na polikliniku u N. S. jer ne znam zasto bi se lecila privatno pored overene zdravstvene knjizice,doktor je drsko odbio vodjenje trudnoce kao i u drugim domovima zdravlja u N. S. jer po njima ja moram da se lecim u B..Ne zelim da se vracam doktoru koji je hteo da unisti plod u meni.Molila bih Vas da mi kazete koja su moja prava i da li po zakonu ja mogu dobiti zdravstvenu pomoc u N. S. Unapred zahvalna!

Poštovana,

Pravilnikom o načinu i postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja („SL.glasnik RS“, br. 10/2010,..52/2010), predviđeno je da:

Osigurano lice ostvaruje zdravstvenu zaštitu u zdravstvenoj ustanovi, odnosno kod drugog davaoca zdravstvenih usluga (u daljem tekstu: zdravstvena ustanova), koji ima sedište na području matične filijale sa kojim je zaključen ugovor o pružanju zdravstvene zaštite.

Osiguranom licu obezbeđuje se pravo na slobodan izbor zdravstvene ustanove sa kojom je matična filijala zaključila ugovor o pružanju zdravstvene zaštite, odnosno slobodan izbor lekara (u daljem tekstu: izabrani lekar) u skladu sa Zakonom i ovim pravilnikom.

S obzirom na gore navedeno, preporučujemo vam da se obratite Zaštitniku prava pacijenta Ustanove u kojoj želite da se lečite, kako biste ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu.