Postovani, Imam problem sa majkom i ocem.Zivim u nelegalizovanij kuci od rodjenja.Kako i vecina i moji su pravili sobu po po sobu.U detinjstvu pomagao sam im fizicki koliko sam mogao.Cim sam zavrsio srednju skolu poceo sam da radim i davao pare za izgradnju gornjeg sprata koji je i podignut tek posto sam ja poceo da radim.Edebe broj za gornji sprat je na moje ime a donji na oca. Fino je bilo pa smo mi radili zajedno i gradili kucu.U to vreme vise sam bio na terenu pa sam i vise novcano pomagao ,nego fizicki.Pre devet godina sam se ozenio i od tada svoja novcana sredstav delim samo sa zenom.Dobili smo dete pre 8godina i ono zivi sa nama,svi se vodimo na toj adresi.U medjuvremenu smo ulagali u kucu za neke sitnice koliko smo mogli jel nam dete ima problema sa bubregom.Psihicki smo zbog toga mnogo iscrpljeni jer je vise puta imalo hiruski zahvata.To Vam kazem jer u toj situaciji nije mi bilo do zidanja neceg vise. Sad moji roditelji posle svega traze da izadjem iz kuce.Ja razumem da su oni stari i zato nisam obracao paznju do sada na to.Medjutim sada svakodnevno dolaze na sprat i svadjaju se samno, ispred deteta i traze i da izadjem iz kuce. Bukvalno me psihicki maltretiraju a sve to utice i na dete. Zanima me da li ja imam pravo na stanovanje tu ili stvarno moram da izadjem? Radno sam sposoban 20godina i toliko radnog staza imam ,supruga vec 6godina neprikidno radi i ulazemo zajedno u kucu.Ja netrazim pravo na naslestvo vec na stanovanje bez uznemiravanja. Sta ja sada da radim? S postovanjem,

Poštovani,

Niko ne može da vas izbaci iz kuće „tek tako“ u kojoj ste živeli preko 20 godina, i da niste nikakva sredstva uložili u gradnju kuće.

Vaši roditelji bi morali da pokrenu sudski postupak za iseljenje.

Ukoliko, bi oni pak bez sudskog postupka preduzeli radnje kojima bi vas onemogućili da koristite kuću kao što ste to činili ranije, možete onda zahtevati od suda zaštitu tj. podneti tužbu zbog smetanja poseda.

Na osnovu podataka koji ste izneli dolazimo do zaključka da vi niste na osnovu ulaganja u izgradnju sprata stekli pravo svojine tj. susvojine, te bi vaši roditelji najverovatnije uspeli sa Tužbom za iseljenje, odnosno da biste nakon sprovedenog postupka morali da se iselite.

Vaše zahteve povodom ulaganja u objekat  možete  istaći u posebnom postupku.

Ovo shvatanje je na osnovu podataka iznetih u vašem pitanju, svakako, konultujte se sa još nekim kome ćete izneti sve podatke i dokumentaciju. Možete se obratiti službi besplatne pravne edukacije u Grockoj.