Poštovani Deo imovine mog oca (zemljiste parcela od 2500 m2)smo poklonom dobili moja sestra i ja (od 2500 m2 otac je poklonio meni 831m2, sestri je poklonio 728 m2 a ostatak je zadrzao sebi.Interesuje me moze li moja sestra posle smrti mog oca osporiti tako podeljen poklon i sta se desava sa delom koji je otac zadrzao za sebe. Otac namerava da meni pokloni i stan u njegovom vlasništvu u kome ja živim oduvek (a i dalje sam u njemu) dok se moja sestra iselila i odjavila jos pre 20 godina.Razlog što je želja našeg oca da u tom odnosu pokloni svoju imovinu je taj sto moja sestra ima u vlasništvu 2 stana , lokal, dve kuce na parceli od 1500 m2 i jednu parcelu bez objekta od 500 m2.Napominjem da je sestri otac dao deo novca za kupovinu onog sto ona poseduje (za to nema priznanice).Ja sam stalno sa njim u zajdnici u pomenutom stanu i pomažem mu u njegovom i majčinom izdržavanju. Sestra je nezadovoljna ovakvim poklonima i podelom i ima nameru da posle očeve smrti pokrene postupak da se ugovori o poklonima ponište i izvrši podela 1/2 prema 1/2 i poklona i zaostavstine. U nadi da ćete mi ubrzo odgovoriti i dati savet kako da postupim srdačno Vas pozdravljam.

Poštovani,

Deca  i bračni drug ostavioca spadaju u naslednike prvog naslednog reda. Na osnovu Zakona o nasleđivanju vaša majka, sestra i vi nasleđujete po 1/3 zaostavštine.

Ukoliko ostavilac poklonima raspolaže zaostavštinom u korist jednog ili više naslednika i na taj način povredi nužni deo jednog od naslednika, naslednik čiji je nužni deo povređen  je ovlašćen da zahteva da mu se nadoknadi nužni deo. U slučaju vaše sestre on iznosi 1/6 dela koji bi joj pripao po zakonskom rdu nasleđivanja.

Međutim i pokloni koje je ona primila od vašeg oca se uračunavaju u nužni deo.

Dakle, vaša sestra ne može tražiti podelu na jednake delove ali može da zahteva da joj se namiri njen nužni deo koji iznosi 1/6 (placa, stana).

Vi navodite, da sa ocem i majkom živite u istom domaćinstvu i da im pomažete u izdržavanju, u tom slučaju, možete da sa roditeljima zaključite Ugovor o doživotnom izdržavanju, kojim bi vam za uzvrat davanja izdržavanja  po smrti vaših roditelja pripali stan i plac, ukoliko postupite na ovaj način ostali nužni naslednici ne bi imali pravo na nužni deo.

Kako je Ugovor o doživotnom izdržavanju strogo formalan ugovor, obavezno se obratite Službi besplatne pravne edukacije vaše Opštine ili advokatu.