Poštovani, Da li posle smrti oca koji je bio nosilac prava svojine, majka može da se odrekne naslednog prava u korist jednog deteta –npr.. s jednim sinom živi i on je čuva i izdržava, dok drugi živi u inostranstvu , da li su prava oba sina u raspodeli očeve zaostavštine jednaka. Da li postupak može da se okonča uz prisustvvo majke i jednog deteta ili su svo troje u obavezi da budu prisutni.

Poštovani,

Prema Zakonu o nasledjivanju svaki naslednik iz prvog naslednog reda ima pravo na nuzni deo nasledstva, iako je ostavilac resio da prepise testamentom svu ostavstinu na jednog naslednika. Deca cine prvi nasledni red, tako da oba brata u konkretnom slucaju predstavljaju nuzne naslednike.

Nuznim naslednicima pripada deo kojim ostavilac nije mogo raspolagati, koji se naziva nuzni deo.

Nuzni deo vaseg brata bio bi polovina od onoga sto bi mu pripalo po zakonskom  redu nasledjivanja, dakle bez obzira na testament kojim bi majka ostavila vama.

S obzirom da vi zivite sa majkom i da ste ulagali I povecavali imovinu koja bi bila predmet raspravljanja u ostavinskom postupku, vi ne biste delili sa bratom ono sto ste ulozili, a to koliko ste ulozili bi se utvrdilo u parnicnom postupku.

Postoji jedan nacin da se prevazidje I pravo na nuzni deo I da se izbegne parnica oko utvrdjivana doprinosa u stvaranju zajednicke imovine, a to je |Ugovor o dozivotnom izdrzavanju, koji mozete sklopiti sa majkom.Vase obaveze iz tog ugovora bi bile da izdrzavate I brinete o majci do kraja njenog zivota, a trenutkom njene smrti bi celokupna imovina koja je predmet ugovora o izdrzavanju presla na vas.

Ugovor o dozivotnom izdrzavanju se zakljucuje pred sudom I vas brat ne mora biti prisutan, niti ima veze sa tim, jer ga pomenutim ugovorom upotpunosti možete isključiti iz nasleđivanja, a čak I iz nužnog naslednog dela.

Advokat Nenad Cvjetićanin

www.cvjeticaninlegal.com