Moj suprug je 2007 podigao kredit bez ziranta i bez hipoteke. Inace nije ni stalan radnik niti poseduje bilo kakvu imovinu.Zivimo u kuci koja je vlasnistvo naseg sina.Suprug ne moze da izdrzi vise da radi zbog zdravstvenih problema. Ja takodje imam kredit i ne mogu njegov da otplacujem. Inace je podigao 10.000 eura na deset godina. Interesuje me posto nece vracati kredit kad stigne do suda da li mogu da plene imovinu u kuci sina gde zivimo i da li mogu mene nesto da terete.

Poštovana,

Ukoliko vaš suprug ne bude u roku izmirivao rate po kreditu, banka će jednostrano raskinuti ugovor o kreditu i ceo dug proglasiti dospelim. Nakon toga će pokrenuti izvršni postupak protiv vašeg supruga kao dužnika ,u cilju naplate potraživanja banke.

Na osnovu onoga što ste naveli sredstvo izvršenja može biti zarada ukoliko je vaš suprug u radnom odnosu, odnosno ukoliko u toku postupka zasnuje radni odnos. Zatim sredstvo izvršenja može biti i penzija ukoliko je dužnik penzionisan ili se penzioniše u toku postupka .

Ukoliko pre pokretanja postupka, dužnik nije zaposlen, odnosno nije u peziji, jedino sredstvo izvršenja u ovoj situaciji mogu biti pokretne stvari  na adresi na kojoj živite. Ako je to kuća vašeg sina, on kao vlasnik kuće može obavestiti sud (u vidu  dopisa ili na Zapisnik kod sudskog izvršitelja) o pravu svojine na stvarima koje se nalaze u kući u kojoj živite, tako da te stvari ne mogu biti predmet izvršenja.                                                                                                                                                                      Drugim rečima, vaš sin izjavom, a po potrebi i dokumentacijom da na pokretnim stvarima postoji njegovo pravo svojine  onemogućava sprovođenje izvršenja – detaljnije

Kako ste naveli, ni vi ni vaš sin niste jemci po ugovoru o kreditu, pa protiv vas nema osnova za pokretanje izvršnog postupka.