Postovani, Vlasnik sam stana sa teretom plodouzivaoca, u kojem zivim sa suprugom par godina. Plodouzivalac je sve do sada ziveo sa nama u stanu i sada nas sudskim putem iseljava. Interesuje me da li i kakav problem mogu imati prilikom iznosenja stvari (namestaja,tehnike) jer smo sve to suprug i ja kupili, tako da ce stan ostati potpuno prazan. Unapred hvala

Poštovana,

Porodični odnosi spadaju u najkomplikovanije odnose u životu ali i u pravu.

Iz ugovora koji ste nam dostavili videli smo da je pravo doživotnog plodouživanja konstituisano samo na stanu, to donekle pojednostavljuje situaciju.

Jasno da ste Vi vlasnik stvari koje ste kupili, i da ste ovlašćeni da sa tim stvarima radite šta god želite. Takođe je jasno da možete te stvari da preselite u drugi stan.

Postavlja se pitanje da li plodouživalac koji je sa vama živeo u istom domaćinstvu može postaviti neke zahteve povodom tih stvari.

On je ovlašćen da podigne tužbu za zaštitu državine, tom tužbom se štiti sama faktička vlast na stvari (korišćenje), kako je on sa vama živeo u istom domaćinstvu, pretpostavljamo da je i on koristio te stvari, ukoliko uspe da dokaže tu činjenicu i ispuni i dodatne uslove (da je podneo tužbu u roku od 30 dana od dana kada je saznao da ste vi stvari preselili), Sud bi trebao da mu pruži zaštitu i da vam naloži da mu omogućite da te stvari koristi kao i pre.

Ovim eventualnim rešenjem Suda se ne dira u Vaše pravo svojine, Vi ste ovlašćeni da podnesete tužbu kojom bi dokazali da su te stvari Vaše. ( bilo bi dobro da imate račune, priznanice), ali vam sva dokazna sredstva stoje na raspolaganju.

Nadamo se da do potrebe za sudskim rešavanjem ovog problema neće ni doći.