Postovani, nakon obavljene ostavinske rasprave nakon smrti supruga,( naslednici njegove imovine smo samo nasa kci i ja), sa pravosnaznim resenjem sam upucena u poresku upravu opstine da bih dobila dobila nekakav pecat o oslobadjanju placanja poreza na nasledstvo . Obzirom da smo od strane naseg advokatskog savetnika dobile informaciju da mi ne placamo nikakve nasledne takse, nisam ocekivala sok koji sam dozivela u poreskoj upravi. Naime, posto su procitale nase resenje po ostavinskoj raspravi u kojoj smo izjavile da smo se dogovorile da stan u Beg pripadne meni, a vikend kuca na Kopaoniku nasoj cerki, sluzbenica nas je obavestila da to nije moguce osloboditi poreza vec da sada moramo da izvodimo procenitelje i jednog i drugog objekta i da na razliku u tim procenjenim vrednostima platimo porez.? Kontaktirale smo nekoliko poznanika pravnika i advokata i svi su jednoglasni u misljenju da to jednostavno nikada nisu culi i da to skoro da nije ni moguce. Imovinu supruga, odnosno oca delimo onako kako smo se dogovorile ili na ravne delove.Obzirom da resenje ne mozemo da upotrebimo bez tog pecata, a njega ne mozemo dobiti dok ne “izvrsimo procenu svake nasledjene nekretnine i trofejnog oruzja” molim za misljenje i savet sta sada ciniti. Unapred zahvalna

Poštovana,

Shodno čl. 21. stav 1. Zakona o porezima na imovinu, Vi i vaša ćerka oslobođeni ste poreza. Pomenuti član izričito kaže:

Porez na nasleđe i poklon ne plaća:

1) naslednik prvog naslednog reda, bračni drug i roditelj ostavioca, odnosno poklonoprimac prvog naslednog reda i bračni drug poklonodavca.

Postoji samo jedan tehnički problem, potrebno je da obe poreske uprave na čijim se teritorijama nalaze nepokretnosti to i konstatuju na ostavinskom rešenju.

Dakle, potrebno je da u poreskoj upravi opštine na čijoj teritoriji se nalazi stan tražite da se konstatuje da ste oslobođeni poreza na nasleđe i poklon (samo za stan), potom u u poreskoj upravi opštine na čijoj teritoriji se nalazi vikendica zahtevate to isto ali samo za vikendicu.

Pokušajte ponovo u poreskoj upravi, pozovite se na čl.21. stav 1. Zakona o porezima na imovinu.