Molim Vas da mi pomognete,objasnite pravila igre prilikom kupovine stana vansudskom prodajom.Do sada su bila dva ročišta za prodaju i ponovo je sve odlozeno.Mislim da sve radi Banka u dogovoru sa advokatom kojeg je zaduzila za to. Kada smo dosli na zakazanu prodaju ocekivala sam da ce nase zapecacene koverte na kojima na poledjini pise ’’ZA JAVNO NADMETANJE’’NE OTVARAJ biti na stolu da advokat kaze ko ima pravo ucesca a ko ne medjutim oni su trazili od nas da li imamo da damo neke primedbe. Uzimali su primedbe od osobe koja nema pravo ucesca jer nije uplatila depozit od 10% od ukupne sume i nije dostavila prijavu za ucesce pet dana prije odrzavanja rocista za prodaju.Pitali su da li neko od nas hoce da kupi stan u nevidjenom stanju posto prethodno nijesu uspijeli da obezbijede uslove da se stan vidi.Ja sam htjela da kupim i u tom stanju kada su vec ponudili i nijesam mogla samo zato sto sam pomenula koverte i otvaranje tako da je taj advokat to jedva docekao i poceo da kuca da se postupak odlaze.Nije mi jasno sta se tu sve desava pa Vas zato molim kad bude zakazano sledece rociste da mi ukazete na neke sitnice da ne budem prevarena kako idu pravila igre ko da vise.U oglasu stoji neko ispitivanje posle tri puta tj. posle treceg kruga. Ako niko ne ponudi vecu sumu postupak se zavrsava.Puno Vam Hvala ocekujem vas odgovor!

Poštovana,

Na osnovu Zakona o hipoteci, založnim poveriocima je data mogućnost da namire svoje potraživanje aukcijskom prodajom hipotekovane nepokretnosti.

Zakon im je nametnuo sledeće obaveze:

Član 35.

Poverilac može sam organizovati aukcijsku prodaju nepokretnosti ili je može poveriti licu koje se time profesionalno bavi.

Oglas o održavanju aukcijske prodaje mora biti na vidan način objavljen u dnevnom listu koji se prodaje u regionu u kome se nalazi hipotekovana nepokretnost i to najmanje 45 dana pre zakazane prodaje.

Javni oglas sadrži:

1) opis nepokretnosti;

2) ime i prezime, odnosno naziv poverioca;

3) podatke kako kontaktirati poverioca;

4) početnu cenu na aukciji;

5) vreme i mesto aukcije;

6) druge informacije za koje poverilac smatra da su od značaja.

Poverilac će istovremeno poslati dužniku, vlasniku nepokretnosti, odnosno trećim licima koja imaju prava na hipotekovanoj nepokretnosti obaveštenje o oglasu koje sadrži:

1) sve elemente oglasa;

2) izjavu u kom roku se može isplatiti celokupan dug da bi se izbegla

prodaja.

Početna cena na aukciji ne može biti niža od 75% procenjene vrednosti.

Ako prva aukcija ne uspe, početna cena na drugoj aukciji ne može biti niža od 60% od procenjene vrednosti.

Izuzetno od odredaba st. 5. i 6. ovog člana, poverilac i vlasnik, odnosno dužnik mogu, prilikom organizovanja aukcijske prodaje, u pismenom obliku ugovoriti da se nepokretnost može prodati i po nižoj ceni od 75% procenjene vrednosti, odnosno od 60% procenjene vrednosti.

Poverilac može dati sopstvenu ponudu na aukciji.


Kako zakonom nije regulisan sam postupak aukcijske prodaje, potrebno je da se za više informacija obratite poveriocu tj. Banci koja organizuje aukcijsku prodaju.